woensdag 8 januari 2014

For better or for worse

Dinsdag 7/01/2014


Januari blijkt geen goede maand voor ons te zijn. Vorig jaar is, net in de week dat het ’s nachts -15 °C was, onze verwarmingsketel kapot gegaan. Wetende dat we in een slecht geïsoleerd huis woonden uit de jaren '40, kan je je er wel iets bij voorstellen: hartstikke koud, met ijspegels die binnen hingen.

 Januari 2014 bleek ook iets voor ons in petto te hebben. Zaterdagavond vloeide het water in de douche niet meer goed weg. Kan gebeuren, dus maakten we ons nog geen zorgen. Maar toen wisten we nog niet wat ons te wachten stond. Zondag trok ik het toilet door, en toen kwam er zwart, stinkend modderig water in onze douche naar boven.
Na een uur zakte het water weer, maar bleef er een hele zwarte zandlaag en een overheerlijke geur achter. Gert-Jan belde onmiddellijk het meisje op van wie we het appartement huren: “Okay, I'll send a plumber today or tomorrow”. Yey, daar begint het eerste staaltje Zuiderse mentaliteit al. We probeerden heel de nacht de slaap te vatten in die geur, tevergeefs.

Ondertussen is het al dinsdagavond, en het probleem is er nog steeds. De loodgieter is net geweest, samen met de verhuurster van dit appartement. Gezien het meisje van het appartement dit illegaal aan ons onderverhuurt, moesten we zeggen dat we “gasten” van haar waren. Natuurlijk komt dan de vraag “oh, so your friends? Where did you meet each other”. “On holiday” (en dat is nog niet zo erg gelogen;)). Ondertussen hoorden we de loodgieter en de verhuurster discussiëren terwijl we maar 2 woorden verstonden: groot en toilet: Groot probleem met de toilet. Na een vijftal telefoontjes en heel wat binnen en buiten gestorm kwam het verdict: De poel van de riolering zit te vol en moet helemaal uitgepompt worden. Morgen komt er een vrachtwagen. Zucht, het probleem is nog niet opgelost.
Dus nu zitten we hier, een beetje terug Black & Wild (Ref. hostel zie eerste 2 weken), maar dat klinkt een beetje als de hemel nu. Black: Schimmel tegen de muren en een zwarte vatsige laag in de douche, en zeker Wild: Het is altijd spannend om de wc door te trekken. Gaat de douche overlopen of niet. Daarom roepen we elkaar telkens als we het gaan doen. Om getuige te zijn hoe ons appartement gaat onderlopen met rioolwater. Maar doortrekken doen we alleen voor als het écht nodig is en echt niet anders kan als je begrijpt wat ik bedoel. Maar goed dat we al getrouwd zijn ;-). Gelukkig kunnen we nog altijd naar de openbare toiletten in de shoppingmall tegenover ons appartement. “ Lieveke, ik ben even met de krant naar Dizengoff é
Hopelijk is’t morgen gemaakt, want we hebben al 3 dagen niet kunnen douchen. We kunnen nog altijd op’t strand gaan douchen. Met 19 graden is dat misschien nog te doen? Dan kunnen we meteen zandzakjes maken en meenemen om rond de douche een muurtje te bouwen. Dan bestaat er buiten de Western Wall en the Separation Wall, ook nog een Sewage Wall in Israël :).

Gevonden op straat, een teken?
Woensdag 8/01/2014

Dag 4 zonder douche en functionerende wc. Ze zouden hier zijn tussen 9u en 10u. Het is ondertussen 11:02. Gert-Jan heeft al gebeld naar de verhuurster : "yes, they called me, they're gonna be late". Aa. You know how these people are, they're not straight. (Oh, so they're gay?).
Ze arriveerden uiteindelijk om 12u, maar liefst 2 tot 3 uur te laat. Anderhalf uur hebben ze de put zitten leegpompen, werkmannen liepen met hun modderige schoenen het appartement heen en weer, schreeuwend naar elkaar in onverstaanbaar Hebreeuws, en een overwelmende stinkende afschuwelijke rioolgeur die alle kamers doordringt. Maar het is gedaan en ik ben blij dat ik kan zeggen dat ik dit laatste deel vers gedoucht en met een doorgetrokken wc heb kunnen neerschrijven.

HA LE LU JA


Geen opmerkingen:

Een reactie posten