dinsdag 3 december 2013

Chanoeka

Momenteel is’t Chanoeka,  gezien het toch iets speciaals is hier, zal ik jullie er wat over vertellen. Het is “het verlichtingsfeest” dat de joden hier gedurende 8 dagen vieren. Het feest is ter nagedachtenis van het “chanoekawonder”: Heel lang geleden hadden de Seleucids (Syrische Grieken) controle over het heilige land. Tegen alle verwachtingen in wonnen de joden, en konden de Grieken verjagen (zowat rond  de 2e eeuw voor Christus). De joden kregen terug de controle over Jeruzalem, en dus ook over de “Holy Temple”. Het verhaal vertelt dat er maar één kruikje olijfolie  meer beschikbaar was om de menora te branden bij de herinwijding van deze heilige tempel. Jammer genoeg was dit maar genoeg om de menora één dag te laten branden. Het duurt echter 8 dagen om zo een nieuw kruikje met olie te maken. Maar dat éne kruikje olie hield het wonderbaarlijk genoeg 8 dagen vol. (waarschijnlijk omdat het speciale Griekse olijfolie was :p)
Je hebt waarschijnlijk al van een menora gehoord? Zo een 8-takkige kaars? Bij chanoeka gebruiken ze een speciale 9-takkige kaars, de hanukiah. Bij het feest steken ze elke avond eerst het “extra (negende) kaarsje aan. De eerste dag wordt dan vanuit deze kaars één kaarsje aangestoken, de tweede dag twee…gedurende 8 dagen. We zien deze kaarsen nu overal in het straatbeeld. Vanavond fietste zelfs een hele groep mensen door de stad met zo'n (elektrische) hanukiah op hun fiets, luid zingend op de muziek die uit de stereo kwam die ene vanachter op zijn fiets had vastgebonden.



Om het feest te eren, eten de joden allemaal eten klaargemaakt in olijfolie zoals aardappelpannekoeken en donuts met jam erin :-). De winkels liggen er vol mee.


Dus dat is zowat het enige kerstmisachtige gevoel dat we hier momenteel hebben. We maken er een beetje ons kerstmis van: Chrismoeka;). Maar verder is er niet veel te doen rond kerst, zoals bij ons, gezien ze hier geen kerstmis vieren: geen kerstbomen, geen kerstmarktjes met jeneverkes, geen koud weer buiten, geen warme haardjes binnen, geen familie rondom ons :). Dus maar goed dat we over een dikke 2 weken terug even thuis zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten