zondag 10 november 2013

Tel-a-visitor

Tel Aviv (Heuvel van de lente)

 

De stad zelf. Daar wil ik jullie wat meer over vertellen:). Misschien interessant, zeker als je ze eens wilt komen bezoeken. Misschien ook saai, maar dan kan je alvast stoppen met lezen;). Eerst even schetsen dat Israël eigenlijk niet zo groot is: zowel qua oppervlakte als inwonersaantal is het een stuk kleiner dan België.




Hier een kaartje voor degene die niet zo goed kunnen situeren waar het ligt: in het Midden-Oosten met als buurlanden Egypte, Jordanië, Libanon, Syrië. Voor de Israeli's is Jeruzalem de hoofdstad van het land, voor de rest van de wereld is dit echter Tel Aviv, de tweede grootste stad, met bijna een half miljoen inwoners.
Op onderstaand kaartje zie je heel Tel Aviv, met als stadsgrenzen: Het stadspark in het noorden: Tel Aviv's eigen central park "Hayarkon park" waar je alle sporten kunt beoefenen die je kan bedenken: roeien, kayaken, basketten, voetballen, lopen, skeeleren, tennissen,...In het oosten heb je de autosnelweg die Tel Aviv scheidt van Ramat Gan. In het zuiden heb je Jaffa, Yafo, de Arabische stad waaruit het latere Tel Aviv gegroeid is. Het pijltje op de kaart duidt onze straat aan: King George street (Hamelech George) Zoals je kan zien, pal in het midden van de stad.


Ons appartementsgebouw
Gj voor het app





















De stad is opgedeeld in verschillende wijken: Ik zal mij tot een paar bekende wijken beperken. Dit zijn Jaffa, Neve tzedek, Florentine en de Yemenitische wijk in het zuiden, de kustlijn in het westen van de stad, het stadscentrum en "het noorden".

Misschien eerst ook nog vertellen dat Tel Aviv de "white city" wordt genoemd omdat hier een groot aantal gebouwen in "Bauhaus" architecteur zijn gebouwd. Het is zelfs de stad met de meeste gebouwen in deze stijl ter wéreld. Daarom is Tel Aviv door UNESCO als world cultural heritage site benoemd.

Sommige mensen hier noemen Tel Aviv ook wel eens "the big orange", omdat ze zich willen spiegelen aan "The Big Apple" en het een stad is "that never sleeps". Je kan hier dag en nacht iets gaan eten, drinken en fuiven. Zoals onze taxi-chauffeur zei: "If you want to have sushi at 3hrs in the night, you have sushi at 3hrs in the night. This is Tel Aviv!"

Jaffa: zie vorige post van Gert-Jan






Neve Tzedek is de eerste wijk in het "nieuwe Tel Aviv" , en volgens ons ook veruit de mooiste wijk. Er zijn mooie romantische huisjes in art niveau bouwstijl, geschilderd in prachtige kleuren. Er woonden vroeger veel kunstenaars en schrijvers, daarom kan je er nu nog steeds veel kunstgalerijen en designerwinkeltjes terugvinden. Het is er gezellig vertoeven en er zijn ook veel leuke en lekkere restaurantjes in een cosy atmosphere.



















 


Florentine schijnt de nieuwe "upcoming" buurt te zijn hier, maar dat zien wij toch nog niet. In onze ogen eerder een "arme" wijk. Er staan veel vervallen gebouwen, het is er "grijs", en er zijn overal enge doodlopende straatjes. Raar maar waar is deze wijk opgericht door de joden die uit Griekenland  (vooral uit Thessaloniki) en Turkije kwamen. Het had een simpele en mooie wijk moeten zijn voor de nieuwkomers, maar dit verliep niet zoals gepland, waardoor vele nieuwe inwoners hogerop naar het noorden van de stad verhuisden. Nu wonen vooral gastarbeiders en studenten in deze wijk, ook omdat het hier een stuk betaalbaarder is om te leven.

De Yemenitische wijk is een kleine wijk waar in begin 20e eeuw immigranten uit Yemen kwamen wonen. Het bestaat uit gezellige kleine straatjes en smalle hoge huizen. Het ligt eigenlijk ideaal: tussen de Carmel market en de zee. De Carmel market is the place to be voor verse groenten en fruit, elke dag! Ook voor allerlei verse vruchtensapjes, dode-zee-schoonheidsproducten en die comfortabele leggingbroek waar ze hier zo fan van zijn kan je hier terecht. Tenminste, als je al die elleboogstoten in je zij en zware lijven op je tenen kan verdragen, want het is drummen!



Er zijn trouwens heel veel soorten marktjes hier: Flea market in Jaffa, rommelmarkt op Dizengoff square, arts & crafts market op Nahalat Binyamin, Farmer's market in de haven en Betzalel market (vooral sokken en onderbroeken;)).  Zeker de moeite waard!























Centrum:Rothschild Boulevard: niet echt een "wijk", maar toch een attractie op zich. Een grote boulevard met platanen in het midden waartussen je kan fietsen, en gigantische grote herenhuizen langs de zijkant. Als je wat in de verte kijkt zie je ook hoge wolkenkrabbers van het businesscentrum erbovenuit komen. Er zijn overal kleine koffiehuisjes waar je kan stoppen voor je dagelijkse caffeïne-input.







Dizengoff: De plaats voor ons:) -> Shoppen shoppen shoppen. Heel veel winkels. Van leuke
juwelenwinkeltjes tot een groot shoppingcentrum met de grote ketens zoals Mango, Zara enz. Net tegenover ons appartement, dat ligt langs een tattoo-shop: de eigenaar heeft héél zijn lichaam getattoeëerd, ook zijn gezicht!


Dizengoff square: Water and fire fountain. Mét muziek.

Dan hebben we nog het "noorden" die we onder één noemer steken. Hier is het rustiger dan in de rest van de stad. Het is er proper en redelijk groen. Hier betaal je dan natuurlijk ook een prijs voor. Hoge huurprijzen, dure waren in de supermarkt...Het ligt op wandelafstand van het grootste park van Tel Aviv, waar je kan genieten van de stilte en de rust, als het geluid van lachende kinderen je niet stoort tenminste.

Ponte Vecchio, israeli style:) (allemaal slotjes)
Het stadspark

En dan eindigen we met het leukste: de kuststrook. Een lange dijk langs het strand waarop je kan fietsen, lopen, skeeleren of wandelen. Het strand zelf is gevuld met gebruinde slanke vrouwen en gespierde kerels, meestal met een surfplank onder hun oksel. Op de achtergrond hoor je het geluid van de nationale strandsport: Matkot, oftewel paletten. Als je dorst of honger hebt, zet je je gewoon aan een cafeetje op't strand, kijkend naar de ondergaande zon, bestel je een frisse cola light en een bordje hummus en dan komt de ober dat brengen op zijn blote voeten door 't zand. Heerlijk!
















Zo, hopelijk hebben jullie wat bijgeleerd van mijn spreekbeurt. Bedankt voor jullie aandacht. Zijn er nog vragen?:)

Catherine


Geen opmerkingen:

Een reactie posten