vrijdag 25 oktober 2013

Is het daar niet gevaarlijk?



Dat was zonder twijfel de meest voorkomende reactie toen we iedereen vertelden over onze plannen om hier een half jaar te komen wonen. Die vraag komt natuurlijk niet volledig uit de lucht gevallen: de meeste mensen associëren Israël met oorlog, conflict, aanslagen en weet ik veel wat nog allemaal. Een periode als de Tweede Intifada, waarin zo goed als dagelijks een bus, restaurant of café werd opgeblazen ergens in dit land, ligt uiteindelijk nog maar een tiental jaar achter ons. 

Maar sinds de bouw van een zwaar gecontesteerde veiligheidsmuur is het aantal dodelijke slachtoffers ten gevolge van aanslagen gevoelig gedaald. Zonder daarbij een uitspraak te doen over de sociale, psychologische, politieke en economische gevolgen van deze muur voor het Palestijnse volk op de Westbank (dit is GEEN politieke blog!), kunnen we stellen dat de staat Israël met de bouw van deze muur de veiligheid van haar bevolking beter kan garanderen. Maar toch. Eind vorig jaar werd nog duidelijk dat er niet veel nodig is om de spanningen opnieuw hoog te doen oplopen. Bovendien zijn de Arabische buren in de regio op zijn zachtst uitgedrukt not amused met de aanwezigheid van een Joodse staat. “Wees toch maar heel voorzichtig”, gaven de meesten onder jullie ons mee als advies.

Maar eenmaal als je door de straten van Tel Aviv wandelt, klinkt het idee van permanente dreiging absurd. Niets in deze stad wijst op enig mogelijk gevaar. Mensen joggen dag en nacht over de dijk, er zijn elke dag kinderfeestjes in het park, álle cafés en restaurants lijken goede zaken te doen, op elk mogelijk moment van de dag en week (zelfs op Sabbat). Ook het openbaar vervoer is zeer populair: de bussen zitten afgeladen vol en het treinsporennet is onlangs nog sterk gemoderniseerd. Op de kleurrijke Carmel Market, waar je alle mogelijke verse producten kan vinden, is het dagelijks over de koppen lopen. Men is hier absoluut niet bang, ondanks het (recente) verleden.

Misschien geeft Tel Aviv ook wel een vertekend beeld van de situatie. De stad heeft als bijnaam The Bubble, omdat het zich volledig lijkt af te sluiten van het conflict in de regio en de spanningen op andere plaatsen in Israël. Dat betekent trouwens helemaal niet dat de inwoners de hele problematiek en het verleden willen negeren of wegcijferen. Hier en daar zie je immers wel gedenktekens op plaatsen waar zo veel jaar geleden… 

Vorige week gingen Catherine en ik hier voor het eerst naar de cinema. Op aanraden van de ticketverkoper kozen we Betlehem, een film die handelt over een aanslag in Jeruzalem, en hoe de Israëlische veiligheidsdiensten de schuldigen proberen te vinden. Terwijl ik in België wel vaker naar films over het ‘conflict’ heb gekeken, was dit avondje cinema toch een heel vreemde ervaring. De zaal zat vol met Israeli’s voor wie zo’n film toch wel enorm dicht bij hun dagdagelijkse leven staat. Maar het publiek gedroeg zich doodnormaal: veel popcorn, frisdrank, gegniffel met de clichés over zichzelf en Arabieren in de film. En dan na afloop, allemaal keuvelend de (dure) terrasjes van het hippe Dizengoff Street opzoeken (zie foto).

http://exp.cdn-hotels.com/hotels/4000000/3020000/3016000/3015965/3015965_28_b.jpg

Maar wees niet ongerust: we zijn op onze hoede en letten goed op elkaar, maar deze stad voelt een stuk veiliger aan dan andere plaatsen in de wereld die we al eerder bezocht hebben. Feel free to visit us! :-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten